Video

Tânăr de România: Adolescenta care a proiectat o navă spațială

E convinsă că orice copil are o fascinație pentru infinit, pentru ceva mai mare decât el. Așa a ajuns să exploreze cosmosul, iar acum, la 16 ani, a fost premiată de NASA, pentru că a proiectat o navă spațială. Cu mama educatoare și tatăl pompier, Ana Maria Păpurică a fost încurajată de mică să...

"Joacă la greu" este motto-ul unei tabere de copii cu afecțiuni oncologice, singura de acest fel din țară. MagiCamp este locul în care sute de pici regăsesc bucuria unei copilării ca la carte – cu joacă, cu afecțiune, cu drame, cu iubiri și iar cu joacă. La greu. Când e greu. 

Mulți dintre copii, până la prima vizită în tabără, nu au cunoscut decât rutina casă-spital-casă. Și dintre ei, mulți nici nu au cine știe ce casă.

“Cei mai mulți dintre ei vin din niște locuri în care, noi acum facem caravane și mergem la ei acasă, pur și simplu cade casa pe ei. Când ne-am dat seama de asta, a apărut și proiectul MagicBox. Sunt companii care ne spun: "eu nu am bani, dar pot să îți dau din ce produc, că e ulei, că e zahăr, că sunt haine". Am pornit cu 17 colete, trimiteam aceste colete către familii în fiecare lună, și am ajuns acum la 250 de colete”,  a explicat Melania Medeleanu, unul dintre fondatorii taberei.

Tabăra MagiCamp a fost inaugurată în 2014. La prima ediție,  32 de copii aflați sub tratament cu citostatice au intrat pe poarta unei case aflate la poalele unui deal din Dâmbovița. Era prima tabără MagiCamp. După 3 tentative nereușite de a contracta o pensiune, organizatorii taberei au transformat casa părinților într-un loc în care copiii cu cancer să poată uita pentru o săptămână de boală și să revină la copilărie pur și simplu.

“În primul an din tabără, în 2014, aveam voluntari prietenii noștri. "Tu cât poți să stai? Eu, două zile. Eu pot trei, eu pot o săptămână, eu pot două". După care, poveștile care s-au spus în tabăra asta au fost împrăștiate cu asemenea viteză de copii printre alți copii în spitale, de voluntari printre prietenii lor, încât oamenii au început să ne sune: vreau și eu, vreau și eu. (…) Cum s-a creat comunitatea asta? Pur și simplu, oamenii au înțeles că este un spațiu special și că toți vrem să fim parte din ceva care e frumos și care are tot sensul din lume”, a povestit Melania Medeleanu despre ritmul în care a crescut proiectul.

Fără voluntari, de altfel tabăra nu ar putea funcționa.  Ei sunt cei care fac rotițele mecanismului să se învârtă. De la organizarea meselor până la activitățile de joacă, de la terapie, la distracție sub supraveghere medicală, voluntarii MagiCamp mișună încontinuu printre copiii care, an de an, s-au înmulțit: 84 de copii, în 2015, 180 în 2016, 220 în 2017, 270 în 2018 și tot atâția în acest an. La fel, au crescut și s-au diversificat și activitățile pentru copii. Au apărut două parcuri de aventură, o piscină, tir cu arcul, pictură, cățărat, tiroliană, teatru. Iar, din când în când, tabăra primește noi prieteni.

Olive și Yoyo sunt doi clovni terapeutici care au ajuns la MagiCamp prin Ambasada Israelului în România. Ei fac parte dintr-o asociație din Israel, Dream Doctors, care activează în peste 30 de centre medicale și spitale. Sunt clovni care au studii de specialitate în terapie și în lucrul cu copiii. Sunt integrați în staff-ul spitalelor și ajută copiii să depășească momentele grele ale bolii, ale tratamentului sau ale pierderii cuiva drag.

“Ca ambasador, stau toată ziua în birou la Ambasadă. Am zis: vrem să facem ceva diferit, să vedem cum să facem lumea în care trăim mai bună. Așa am luat această inițiativă. Am auzit foarte mult despre MagiCamp, l-am cunoscut pe Vlad Voiculescu și am zis că vreau să vin să fiu parte din această  inițiativă care se cheamă MagiCamp, cel puțin pentru o zi. Așa că am luat toată echipa mea de la ambasadă, pe toți diplomații și pe alți oameni care lucrează la noi și am venit aici. Scopul principal este să aducem zâmbetul pe fețele copiilor”, a declarat David Saranga, ambasadorul statului Israel în România, după o zi petrecută alături de copiii de la MagiCamp.

MagiCamp a devenit doar o parte din proiectul dedicat copiilor cu afecțiuni grave. Taberei de vară pentru afecțiuni oncologice din Dâmbovița i s-au adăugat alte două proiecte, Connectiv, tabăra pentru copiii care au suferit arsuri grave, și BlueCAMP, taberele pentru copiii care au pierdut pe cineva drag.

În paralel, organizatorii au alte două proiecte complementare. Magic Box contribuie la suplinirea lipsurilor de acasă ale micuților și acoperă o parte din nevoile uzuale ale unui copil și ale familiei sale, de la haine, la hrană sau chiar adăpost.

MagicHOME oferă familiilor cu copii diagnosticaţi cu cancer sau cu alte afecţiuni grave o casă aproape de spitalul în care primesc tratamentul. Mulți dintre copii sunt din provincie, au nevoie ca familiile lor să fie aproape, au nevoie să locuiască pur și simplu undeva între curele de citostatice, iar MagicHome oferă confortul unei case, nu al unui salon de spital. Locuințele MagicHome există deja în București, Cluj și Viena.

 Imagine: Marian Vlăduț

Grafician: Traian Arsenescu

Reporter. Mihuț Năstăsache

arrow-to-right
arrow-to-left
arrow-to-right
arrow-to-left

Preşedintele SUA, Donald Trump, este controversat atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Europa dar, "când te uiţi dincolo de controversă, există o claritate în scopul politicilor externe", apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, expertul în politică externă James Carafano. La rândul său, Rebeccah L. Heinrichs, Senior Fellow Hudson Institute, a apreciat că "această claritate este întotdeauna de ajutor". "Chiar dacă este mai abrupt sau surprinzător la început, este de ajutor. Preşedintele Trump este un om de afaceri, este orientat către rezultate, este pragmatic, iar eu cred că asta este de foarte mare ajutor", a punctat ea. Rebeccah L. Heinrichs, Senior Fellow Hudson Institute şi James Carafano, vicepreşedinte Kathryn And Shelby Cullom Davis Institute for National Security and Foreign Policy- Heritage Foundation, au vorbit pentru AGERPRES despre provocările de securitate din regiunea Mării Negre şi despre relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi România. Ei participă în această perioadă la cea de-a cincea ediţie a programului internaţional de formare ''Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil'', organizat de Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii ''Mihai Viteazul'' în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională de Informaţii din Statele Unite ale Americii, sub înaltul patronaj al Administraţiei Prezidenţiale române. Imagine: Alfred Schupler, Dan Mihalcea, Redactor video: Alberta Forgiarini, Graficieni: Ioana Matei-Cârlan, Liliana Iordan

Preşedintele SUA, Donald Trump, este controversat atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Europa dar, "când te uiţi dincolo de controversă, există o claritate în scopul politicilor externe", apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, expertul în politică externă James Carafano. La rândul său, Rebeccah L. Heinrichs, Senior Fellow Hudson Institute, a apreciat că "această claritate este întotdeauna de ajutor". "Chiar dacă este mai abrupt sau surprinzător la început, este de ajutor. Preşedintele Trump este un om de afaceri, este orientat către rezultate, este pragmatic, iar eu cred că asta este de foarte mare ajutor", a punctat ea. Rebeccah L. Heinrichs, Senior Fellow Hudson Institute şi James Carafano, vicepreşedinte Kathryn And Shelby Cullom Davis Institute for National Security and Foreign Policy- Heritage Foundation, au vorbit pentru AGERPRES despre provocările de securitate din regiunea Mării Negre şi despre relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi România. Ei participă în această perioadă la cea de-a cincea ediţie a programului internaţional de formare ''Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil'', organizat de Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii ''Mihai Viteazul'' în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională de Informaţii din Statele Unite ale Americii, sub înaltul patronaj al Administraţiei Prezidenţiale române. Imagine: Dan Mihalcea, Alfred Schupler, Redactor video: Alberta Forgiarini, Graficieni: Liliana Iordan, Ioana Matei-Cârlan

arrow-to-right
arrow-to-left
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.