COD GALBEN: 26-04-2025 ora 10 Intre 26 aprilie, ora 10 – 26 aprilie, ora 23 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 26-04-2025 ora 10 Intre 26 aprilie, ora 14 – 26 aprilie, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 26-04-2025 ora 13 Intre 13:50 si 15:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Constanta; COD PORTOCALIU: 26-04-2025 ora 13 Intre 13:50 si 14:50 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Braşov; COD PORTOCALIU: 26-04-2025 ora 13 Intre 13:15 si 14:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Județul Buzău, Județul Prahova;

Video

AGERPRES, 136 de ani: Continuăm, cu acurateţe, în pas cu tehnologia viitorului!

La 27 martie 2025 se împlinesc 136 de ani de la înființarea primei agenții de presă 'românești, naționale și autonome', având titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română - 'Agence Telegraphique de Roumanie' - 'Roumagence'. De-a lungul timpului, a trecut...
arrow-to-right
arrow-to-left

Pe 24 iunie românii sărbătoresc Ziua universală a iei. Cristina Chiriac, antreprenor şi preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, a povestit despre arta realizării costumelor populare româneşti, transmisă de la o generaţie la alta. "Să înţelegem că valorea pe care artizanii români, cei care mai sunt astăzi în viaţă o dau acestor obiecte vestimentare, are capacitatea de a trece prin timp, prin noi, şi reprezintă nu doar moştenirea pe care noi am primit-o de la străbunii noştri, dar poate fi şi moştenirea pe care noi o lăsăm generaţiei de mâine", a spus Cristina Chiriac. Colecţia conţine produse originale, iar cea mai valoroasă este o cămaşă cu o vechime de peste 110 ani. "Toţi artizanii cu care noi colaborăm sunt eminamente femei, trecute de o anumită vârstă, în zona mediului rural şi atunci pentru noi capacitatea aceasta de a menţine la suprafaţă un astfel de business este fantastică pentru că, pe de-o parte ai recunoştinţa celor cu care colaborezi, pentru că se bucură că cineva se îndârjeşte să promoveze aceste produse lucrate manual şi, pe de altă parte, este reacţia străinilor care spun, dacă aş fi auzit despre România întâi povestindu-se despre ia românească, nu despre alte lucruri negative, vă mărturisesc că aş fi venit în avans să descopăr România", a spus Cristina Chiriac Preşedinta CONAF a vorbit şi despre disputa apărută în urma folosirii de către casa de modă Louis Vuitton a unei cămăşi inspirate de cea tradiţională din Mărginimea Sibiului. "Într-un fel acest diferend de părţi de opinie a venit la pachet şi cu părţi pozitive. Acum, aproape tot mapamondul ştie că acea cămaşă de Sibiu aparţine României", a adăugat Cristina Chiriac. (Videojurnalist: Cătălin Soci; Montaj: Codruţ Arsenescu; Reporter: Marilena Gheorghiţă)

Patronatul Peştelui din România (PPR) estimează că 70% din fermele piscicole vor falimenta anul viitor cel mai târziu, după ce au accesat fonduri europene în peiroada de programare 2014-2020, iar Autoritatea de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) a decis să le ceară să returneze o parte din fondurile investite.
Vicepreşedintele PPR, Alexandru Bonea, a declarat pentru AGERPRES că majoritatea fermelor piscicole care au accesat fonduri nerambursabile pentru investiţii au primit deja procese verbale pentru recuperarea a 40% din valoarea proiectelor, din cauză că Autoritatea de Management (AM) a POPAM, în urma unor controale efectuate de Comisia Europeană, a decis să reducă aportul în natură al fermelor de la 50% la 10% şi mai amintit că şi în perioada de programare 2007-2013, acvacultorii s-au confruntat cu probleme în accesarea fondurilor europene.
În opinia sa, statul român trebuie să acopere pagubele produse de păsările ihtiofage de la bugetul de stat, nu din fondurile europene destinate dezvoltării, cu atât mai mult cu cât compensarea pierderilor este prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate şi nu este pusă în practică nici în momentul de faţă.
Reprezentantul PPR a amintit că legea acvaculturii aflată în dezbaterea Senatului ar fi "un pas uriaş înainte" pentru sector, deoarece fermele piscicole sunt singurul domeniu al agriculturii din România care nu beneficiază de niciun sprijin financiar. (Autor: Luisiana Bîgea; Imagine: Luisiana Bîgea; Montaj: Andrei Cârlan; Redactor: Costin Motroaşă)

arrow-to-right
arrow-to-left
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.